COVID-19-vaccinatie en Coronamaatregelenen

Boostervaccinatie

Alle mensen van 60 jaar en ouder kunnen een boostervaccinatie krijgen. Mensen van 80 jaar en ouder worden als eerste uitgenodigd om deze extra prik in december te halen. Ook mensen van 18 jaar en ouder die in een zorginstelling wonen en het zorgpersoneel van 18 jaar en ouder met direct patiëntcontact krijgen een boostervaccinatie aangeboden.

Mensen vanaf 60 jaar en mensen vanaf 18 jaar die in een zorginstelling wonen

De Gezondheidsraad adviseert de boostervaccinatie voor deze groepen mensen als extra bescherming tegen ziekenhuisopname door het coronavirus. Dat is volgens de Gezondheidsraad nodig omdat ouderen na de basisserie van één of twee vaccinaties een iets minder hoge bescherming hebben dan andere leeftijdsgroepen. En omdat de bescherming van de vaccins na verloop van tijd licht afneemt. Een boostervaccinatie is bedoeld als oppepper om de bescherming weer op peil te brengen. Dit helpt om de meest kwetsbare mensen in de samenleving nog beter te beschermen.

De boostervaccinatie van 60-plussers die thuis wonen gaat van oud naar jong. Eind november 2021 worden als eerste de mensen van 80 jaar en ouder uitgenodigd. Zij krijgen een brief van het RIVM met de mogelijkheid om vanaf 6 december 2021 een afspraak te maken voor de boostervaccinatie bij de GGD.

De verwachting is dat in januari 2022 gestart kan worden met de vaccinatie van mensen van 60 tot en met 79 jaar (van oud naar jong).

Bent u 60-plus en niet in staat om naar de GGD-vaccinatielocatie te gaan? Vraag dan hulp aan iemand uit uw omgeving. Of misschien aan de gemeente. Komt u er niet uit? Geeft dit dan aan bij het maken van de afspraak.

Tijd tussen eerste vaccinatie(s) en de boostervaccinatie

De boostervaccinatie moet minimaal 6 maanden na de laatste coronavaccinatie(s) gegeven worden. Heeft u corona gekregen na uw eerste vaccinatie(s)? Dan moet er 6 maanden tussen uw besmetting en de boostervaccinatie zitten. Voor de griepprik geldt dat deze 2 weken voor of na de boostervaccinatie gegeven kan worden.

Blijf thuis bij klachten. Houd afstand van elkaar. Knuffel en kus niet. Was uw handen.

Voor iedereen in Nederland geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.

Blijf thuis en houd afstand bij 1 of meer van deze klachten:

  • gewone verkoudheid
  • niezen
  • hoesten
  • keelpijn
  • koorts

Deze klachten kunnen het begin van corona zijn. Door thuis te blijven voorkomt u dat u andere mensen besmet. Als u 24 uur geen klachten meer heeft mag u weer naar buiten. Dan kunt u anderen niet meer besmetten.

Op Thuisarts leest u waar u zich thuis aan moet houden als u (mogelijk) het coronavirus heeft. U leest hier ook waar uw gezin op moet letten

Belangrijk voor u en uw gezinsleden of huisgenoten is: hou afstand van elkaar. Bij klachten betekent dat ook: niet knuffelen of kussen.

Laat geen andere mensen bij u thuis komen. Uw gezinsleden of huisgenoten mogen gewoon naar buiten. Maar als zij klachten krijgen moeten ze ook binnenblijven. Als 1 iemand in uw gezin koorts heeft moet iedereen binnenblijven.

Blijf ook de andere adviezen opvolgen:

  • Was uw handen vaak met zeep.
  • Nies en hoest in uw elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.