COVID-19-vaccinatie en Coronamaatregelenen

Wij gaan op 11-5-2021 de laatste 60-64 jarige vaccineren met het AstraZeneca vaccin.  

In Nederland worden vier vaccins tegen corona gebruikt: 

 • BioNTech/Pfizer (Comirnaty)
 • Moderna
 • AstraZenecaNa een advies van de Gezondheidsraad is besloten dat mensen vanaf 60 jaar, geboren in 1960 of eerder, veilig een prik met AstraZeneca kunnen krijgen. Mensen onder de 60 jaar ontvangen een ander vaccin.
 • Janssen. 

Op deze pagina staat informatie over de COVID-19-vaccins van Pfizer, Moderna,  AstraZeneca en Janssen: hoe werken de vaccins, wat zit er in en hoe effectief zijn de vaccins. https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/covid19-vaccins

Waarom gaat de vaccinatie met AstraZeneca door voor mensen geboren in 1960 of eerder?

De Gezondheidsraad adviseert om AstraZeneca in te blijven zetten voor mensen boven 60 jaar (geboren in 1960 of eerder). Het risico op ernstige gevolgen van de ziekte COVID-19 op oudere leeftijd is veel groter dan het risico op het ernstige, maar zeldzame ziektebeeld van stolselvorming en een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca vaccin. Daarom blijft de vaccinatie doorgaan voor mensen geboren in 1960 of eerder. Mensen geboren in 1961 of later krijgen een ander vaccin.

Blijf thuis bij klachten. Houd afstand van elkaar. Knuffel en kus niet. Was uw handen.

Voor iedereen in Nederland geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.

Blijf thuis en houd afstand bij 1 of meer van deze klachten:

 • gewone verkoudheid
 • niezen
 • hoesten
 • keelpijn
 • koorts

Deze klachten kunnen het begin van corona zijn. Door thuis te blijven voorkomt u dat u andere mensen besmet. Als u 24 uur geen klachten meer heeft mag u weer naar buiten. Dan kunt u anderen niet meer besmetten.

Op Thuisarts leest u waar u zich thuis aan moet houden als u (mogelijk) het coronavirus heeft. U leest hier ook waar uw gezin op moet letten

Belangrijk voor u en uw gezinsleden of huisgenoten is: hou afstand van elkaar. Bij klachten betekent dat ook: niet knuffelen of kussen.

Laat geen andere mensen bij u thuis komen. Uw gezinsleden of huisgenoten mogen gewoon naar buiten. Maar als zij klachten krijgen moeten ze ook binnenblijven. Als 1 iemand in uw gezin koorts heeft moet iedereen binnenblijven.

Blijf ook de andere adviezen opvolgen:

 • Was uw handen vaak met zeep.
 • Nies en hoest in uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.